En familie fra Odense på Fyn, kan nu et år efter totalrenoveringen af huset se, at varmeregningen er reduceret med 30% i forhold til året før. ”Det eneste vi har gjort rent isoleringsmæssigt, er at øge loftisoleringen med 150 millimeter”, fortæller en glad Svend Jørgensen, der vurderer, at en så stor besparelse vil kunne betale omkostningerne til isolering tilbage på under 10 år.

Odense og flere andre fynske byer er kendetegnet ved et stort antal huse af ældre dato, og det er især her, der er penge at spare, forklarer arkitekt Jon Thomasson, som de senere år har brugt sin sparsomme fritid på at informere sine fynske medborgere om mulighederne for besparelser.

Isolering af loft og tag kan ikke stå alene

”Det er vigtigt at forstå, at isolering af loft ikke er det eneste saliggørende. Det hele skal følges ad – både vægge, lofter og vinduer og døre”, forklarer Jon Thomasson. Eftersom varmen stiger opad, er der god mening i en ekstra isolering af loft og tag, men hvis isoleringen i ydervæggene er for tynd, hjælper det jo ikke meget, forklarer han.

Fyn har rigtig mange fine gamle bygninger, hvor det kan være svært at få sig selv til at udskifte de gamle vinduer. Iflg. arkitekten er der dog ingen vej udenom, hvis ekstra isolering af loft og ydervægge skal give mening. Der findes dog angiveligt flere virksomheder, der netop har specialiseret sig i energirigtig renovering af gamle vinduer og døre, og her kan man evt. forhøre sig.